Муніципальний розвиток

Асоціація міст України

Календар новин

пн вт ср чт пт сб нд
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
пн вт ср чт пт сб нд пн вт ср чт пт сб нд пн вт ср чт пт сб нд
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 

Онлайн-спостереження

Портал адміністративних послуг

Фонд соціального страхування

Правова допомога

26.01.2021 | 12:36

З 1 січня 2021 року набрав чинності Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти (далі – Регламент), затверджений наказом МОЗ України від 25.09.2020 р. № 2205. Зазначеним наказом визнано, що втратили чинність «Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу» (ДСанПіН 5.5.2.008-01), затверджені постановою Головного державного санітарного лікаря України від 14 серпня 2001року № 63.

У даний Регламент внесено зміни та нові нормативно-правові документи, які регламентують гігієнічні, медичні вимоги безпеки у загальноосвітніх навчальних закладах.

Загальні положення:

- Відповідальними за дотримання вимог Санітарного регламенту є засновник (засновники) та керівник закладу освіти (тобто органи державної влади, місцевого самоврядування, директори шкіл).

Гігієнічні вимоги до будівель:

- Кількість учнів закладу освіти не повинна перевищувати його проектну місткість;

- Передбачені вимоги: до опорядження та маркування ґанку будівлі закладу, до навчальних приміщень, зокрема розміщення технічних засобів навчання (інтерактивних дошок, проекційних екранів тощо), до кабінетів інформатики та нових типів комп’ютерного обладнання (не дозволяється робота за одним комп’ютером двох і більше учнів незалежно від їх віку, за медичними протипоказаннями до занять), до санітарних вузлів (обов’язкова наявність кабінок з дверми, які закриваються, облаштування диспенсерів з паперовими рушниками (або електрорушників) та рідкого мила).

Система забезпечення життєдіяльності:

- У разі облаштування у закладі освіти водопостачання від громадських свердловин, колодязів, каптажів, з метою приведення питної води до вимог ДСанПіН 2.2.4.-171-10 засновник забезпечує встановлення індивідуальної установки (пристрою) доочищення питної води, а також проведення лабораторного контролю безпечності та якості питної води

з періодичністю передбаченою відповідно до вимог ДСанПіН 2.2.4.-171-10;

- Передбачено обладнання резервного гарячого водопостачання у приміщеннях школи;

- Внесено зміни щодо організації питного режиму - кип’ячена або фасована вода в індивідуальній упаковці, фасована негазована вода промислового виробництва, а також із установок із дозованим розливом повинна відповідати вимогам ДСанПіН 2.2.4.-171-10, із заміною ємностей не рідше одного разу на 2 тижні.

Повітряно-тепловий режим:

- Мікроклімат у приміщенні залежить від кількості учнів у класі, тому наповнюваність учнів у класі повинна відповідати вимогам ст. 12 ЗУ «Про повну загальну середню освіту» - не менше 5 учнів та більше 24 учнів, які здобувають початкову освіту, 30 учнів, які здобувають базову чи профільну середню освіту;

- Засновник забезпечує організацію лабораторного контролю

мікроклімату, концентрації СО2, СО, освітленості не рідше 2-х разів натрік, формальдегіду, концентрації радону -222- один раз на рік.

- Змінено нормативні параметри мікроклімату у шкільних приміщеннях.

Забезпечення освітнього процесу:

- При розгляді режиму роботи закладу освіти звертається увага на змінність навчання та початок другої зміни, тривалість уроків та перерв для різних вікових категорій учнів, а також розподіл навчального навантаження впродовж дня та тижня відповідно до гігієнічних вимог.

Забезпечення харчування:

- Вимоги до влаштування приміщень харчоблоків, організації процесу харчування, санітарно - протиепідемічних заходів повинні відповідати вимогам Регламенту, ЗУ «Про основні принципи до безпечності та якості харчових продуктів», постанови КМ України від 22 листопада 2004р. №1591, Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затв. наказом МОЗ та МОІН України від 01.06.2005р. (на даний час ці документи чинні, проте розроблено і подано на погодження проект нових Норм харчування та Порядку організації харчування, який буде введено найближчим часом).

Крім того, Міністерством розвитку економіки,торгівлі та сільського господарства України видано наказ від 03.12.2020 № 2532 «Про затвердження Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти» зареєстрований Мінюстом України 22.12.2020№1275/35558.

Враховуючи вимоги чинних нормативних документів, при складанні перспективних меню на даний час необхідно керуватись Постановою КМУ від 22.11.2004р. № 1591 «Про затвердження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» з урахуванням вимог,

передбачених Регламентом. Зокрема:

- зменшення в раціонах кількості цукру, вживання напоїв (чай, компот, какао з молоком та ін.), соків без додавання цукру у щоденному раціоні;

- значне зменшення кількості солі в готових харчових продуктах(не більше 1 г на сніданок та 2 г на обід);

- забороняється використання ковбасних виробів, рибних, м’ясних, плодоовочевих консерв промислового виробництва;

- продуктів, які містять синтетичні барвники, підсилювачі смаку, підсолоджувачі, ароматизатори, консерванти;

- включення в асортимент буфетів кави, кавових напоїв, газованих, енергетичних напоїв тощо.

Крім того, нагадуємо, що з 20 вересня 2019 року в усіх закладах освіти повинен був відбутися обов’язковий перехід усіх операторів ринку харчових продуктів (у тому числі закладів освіти) на систему управління безпечністю харчових продуктів – НАССР. Впровадження цієї системи в Україні регулюється Законами від 23.12.1997 р. №771/97-ВР „Про основні принципи та вимоги до безпечності харчових продуктівˮ та від 18.05.2017 №2042-VIII „Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тваринˮ.

Реєстрація на сайті

Анонс тижня

 

 

 

Про електронні петиції

Шановні користувачі сайту, якщо Ви бажаєте створити нову петицію, або проголосувати за  вже створену, то дотримуйтесь вимог " СТАТУТУ територіальної громади міста Сміли ".

Ознайомитися з статутом територіальної громади міста Сміли

можна в розділі "Нормативні документи / СТАТУТ МІСТА /Стаття  16. Звернення і петиції, місцеві ініціативи смілян"

В разі порушення вимог цього СТАТУТУ , Ваш голос не буде врахований.

Профіль у соціальній мережі

Державні інформаційні ресурси

 

Надання житлових субсидій

КЕС

 

ОБЮ

 

NSZU

 

covid-19

 

 

 

 

FM-РАДІО «ТЯСМИН» 106.4