Закрити
13.11.2019 | 08:51

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ

 

вул. Боричів Тік, 28, м. Київ, 04070, тел. +38 (044) 206-14-35, press@fssu.gov.ua

 

В.о. директора ВД Фонду Тетяна Михайленко: заборгованість за лікарняними і декретними буде погашена найближчим часом

Дванадцять мільйонів застрахованих українців захищені на випадок хвороби, травми, вагітності та пологів, нещасного випадку, професійного захворювання, потреби в реабілітаційному лікуванні, медичних і соціальних послугах. Про додержання прав застрахованих осіб в.о. директора виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Тетяна Михайленко розповіла під час засідання Координаційної ради з питань захисту соціальних прав.

«Кожна застрахована особа, кожен офіційно працевлаштований на сьогодні є захищеним від ризику залишитись без доходу в разі хвороби, має можливість піклуватись про хвору дитину, не хвилюючись, що втратить зарплату, може бути впевненим, що отримає все необхідне лікування в разі нещасного випадку тощо. Це важлива впевненість, що ти отримаєш допомогу у випадку потреби, і Фонд її ефективно реалізує. Упродовж минулого року матеріальне забезпечення від ФССУ отримали 2,4 млн українців, страхові виплати щомісяця фінансувались для 205 тис. потерпілих на виробництві, осіб з інвалідністю, членів їх сімей. Понад 32 тис. працюючих пройшли реабілітаційне лікування на базі санаторно-курортних закладів після інсультів, інфарктів, операцій та ін., 9,7 тис. постраждалих на виробництві отримали лікування в закладах охорони здоров’я, 10,4 тис. – санаторно-курортне лікування, 5,2 тис. – забезпечені протезно-ортопедичними виробами та ін.», – зазначила Тетяна Михайленко.

23.06.2020

 

Фонд затвердив форми заяв на отримання одноразових виплат за кошти державного бюджету в разі інвалідності або смерті медика від COVID-19

Для отримання одноразової страхової допомоги за Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб» медичні працівники, яким буде встановлено інвалідність внаслідок захворювання на COVID-19, а також члени родини, батьки та утриманці в разі смерті медичного працівника мають подати до робочого органу Фонду соціального страхування України відповідну заяву. Форми заяв про призначення страхових виплат затверджено наказом виконавчої дирекції Фонду.

У разі смерті медичного працівника від COVID-19 внаслідок виконання професійних обов’язків, відповідно до рішення Уряду за кошти державного бюджету ФССУ здійснить виплату одноразової допомоги у 750-кратному розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 01 січня календарного року, що становить 1,576 млн гривень. Зазначені кошти будуть пропорційно розподілені між членами сім’ї, батьками і утриманцями.

Родичі та утриманці померлого через коронавірусну інфекцію медичного працівника мають подати заяву до робочого органу Фонду за місцем проживання медика на момент смерті. У заяві необхідно вказати власні персональні дані, інформацію щодо всіх членів родини, утриманців і батьків померлого, про яких відомо заявнику, та особовий рахунок в банку, на який необхідно здійснити виплату.

До заяви додаються копії паспорта, ідентифікаційного коду заявника, а також копії документів, що підтверджують право на одноразову допомогу (свідоцтво про шлюб у разі виплати допомоги чоловіку/дружині медика, свідоцтво про народження медика в разі виплати батькам тощо), примірник акту розслідування гострого професійного захворювання медичного працівника та ін.

У випадку встановлення медичному працівнику інвалідності протягом одного календарного року після захворювання на COVID-19 внаслідок виконання професійних обов’язків, медик має подати заяву до робочого органу Фонду за місцем свого проживання. Залежно від встановленої групи інвалідності виплати складуть від 630,6 тис. грн (ІІІ група інвалідності), до 735,7 тис. грн (ІІ група) і 840,8 тис. грн (І група).

До заяви додаються копії паспорта та ідентифікаційного коду, висновок МСЕК про групу інвалідності та ступінь втрати працездатності, примірник акта розслідування гострого професійного захворювання та ін.

Виплата одноразової допомоги здійснюється Фондом соціального страхування України за кошти державного бюджету упродовж місяця з моменту прийняття заяви.

Пресслужба виконавчої дирекції
 

23.06.2020

 

Соціальним страхуванням в Україні охоплено 12 млн осіб

Кожен працюючий в Україні є застрахованим на випадок загальної чи професійної хвороби, травми, нещасного випадку, необхідності догляду за хворим членом родини, смерті та ін. Фінансування допомог, страхових виплат і послуг у разі настання страхових випадків гарантує Фонд соціального страхування України. 

На сьогодні під опікою Фонду знаходиться майже 12 млн осіб – офіційно працевлаштованих, самозайнятих, ФОП, осіб, які працюють на умовах цивільно-правових договорів.

Водночас, нелегальна зайнятість є причиною відсутності страхового захисту і гарантій на випадок втрати працездатності, вагітності тощо для тисяч людей. Тож ФССУ закликає усіх робітників не позбавляти себе прав на соціальний захист і допомоги та не погоджуватись на неоформлену відповідним чином трудову діяльність.

Нагадаємо, Фонд соціального страхування України здійснює виплати за листками непрацездатності, компенсуючи втрачений за період хвороби заробіток; надає допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами та допомогу на поховання; фінансує щомісячні страхові виплати і надає одноразову допомогу потерпілим на виробництві та членам їх сімей тощо.

 

 

 

04.06.2020

 

За підсумками травня Фонд недоотримав 423 млн грн частки єдиного внеску

До бюджету Фонду соціального страхування України упродовж травня 2020 року надійшло 1,856 млрд гривень частки єдиного внеску, що на 0,423 млрд гривень, або 18,6% менше від прогнозного показника.

Усього з початку року на рахунок Фонду від частки ЄСВ надійшло 10,066 млрд грн, що менше плану на 1,097 млрд грн, або 9,8%.

Невиконання дохідної частини бюджету Фонду пов’язано, зокрема, з нижчим від прогнозованого розміром фонду оплати праці по країні, зменшенням обсягів виробництва під час пандемії.

З метою забезпечення стабільної роботи Фонду 20 травня 2020 року Кабінет Міністрів України прийняв рішення щодо надання ФССУ фінансової допомоги з фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19 у розмірі 2,279 млрд грн, з яких 1,808 млрд грн Фонд має повернути державі. Комітет ВРУ з питань бюджету 03 червня 2020 року погодив виділення зазначених коштів, фінансова допомога буде надана Фонду після внесення змін до річного бюджету.

Зазначимо, надходження в розмірі 9,5727% єдиного внеску є основним джерелом доходів Фонду соціального страхування України та направляються на фінансування матеріального забезпечення, страхових виплат і медико-соціальних послуг для 12,3 млн застрахованих осіб і понад 205 тисяч потерпілих на виробництві та їх родин.

 

 

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

 

Про затвердження Порядку підготовки та перепідготовки фізичних осіб, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності

 

       Відповідно до частини четвертої статті 13 Закону України “Про соціальні послуги” Кабінет Міністрів України затвердив Порядок підготовки та перепідготовки фізичних осіб, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності.

       Цей Порядок визначає процедуру підготовки та перепідготовки фізичних осіб, які надають соціальні послуги з догляду окремим категоріям громадян відповідно до Закону України “Про соціальні послуги” без здійснення підприємницької діяльності.

       Навчання фізичних осіб основ догляду здійснюється відповідними організаціями за типовою програмою для подальшого надання соціальних послуг з догляду вдома особам похилого віку, особам з інвалідністю, хворим (із числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більше ніж на чотири місяці), тривало та невиліковно хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги.

      Типовa програма навчання фізичних осіб основ догляду затверджується Мінсоцполітики і передбачає теоретичну, практичну підготовку та складення іспиту.

       Організації, які планують здійснювати навчання фізичних осіб, звертаються до органу соціального захисту населення із заявою в довільній формі про можливість здійснення навчання. У заяві зазначаються контактні дані особи, яка здійснює запис на проходження навчання.

Органи соціального захисту населення ведуть облік організацій, які здійснюють навчання фізичних осіб.

        Фізичні особи звертаються за місцем проживання/перебування до органів соціального захисту населення із заявою в довільній формі про включення до списків осіб, які надають соціальні послуги з догляду. Разом із заявою фізична особа, яка планує надавати послуги з догляду, повинна подати копії документа, що посвідчує особу, реєстраційного номера облікової картки платника податків  та документа, що підтверджує реєстрацію місця проживання.

        Орган соціального захисту населення приймає документи та надає фізичній особі перелік організацій, які здійснюють навчання фізичних осіб.

        Фізичні особи вибирають організацію з наданого переліку та отримують направлення органу соціального захисту населення на навчання.

        Навчання здійснюється за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб, інших джерел, не заборонених законодавством.

        Фізичні особи, які мають документ про медичну освіту, вважаються такими, що пройшли навчання і можуть надавати соціальні послуги з догляду. Такі особи додатково подають копію документа про медичну освіту.

         Надавати послуги з догляду без проходження навчання, але склавши в організації, яка здійснює навчання фізичних осіб, іспит з основ догляду, може:

 

непрацююча фізична особа, яка протягом не менше трьох місяців до моменту звернення із заявою  постійно надавала соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги (крім

осіб, що обслуговуються соціальними службами), і якій призначалася щомісячна компенсація;

фізична особа, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу (яка за висновком лікарської комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного стороннього догляду) та отримує щомісячну грошову допомогу на догляд за нею;

фізична особа, яка є одним з непрацюючих батьків, усиновителів, опікуном, піклувальником, одинокою матір’ю (одиноким батьком) незалежно від факту роботи, навчання, служби та фактично здійснює догляд за дитиною з інвалідністю віком до 18 років і якій призначено надбавку на догляд за такою дитиною.

         Для підтвердження факту здійснення догляду особами, визначеними цим пунктом, органи соціального захисту населення перевіряють, чи призначено таким особам щомісячну компенсацію, щомісячну грошову допомогу на догляд, надбавку на догляд.

         Після проходження навчання та/або складення іспиту в організації, яка здійснює навчання фізичних осіб, фізичні особи отримують довідку.

У довідці обов’язково зазначається:

прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) фізичної особи, яка проходила навчання та/або склала іспит;

найменування організації, що здійснювала таке навчання.

         Органи соціального захисту населення ведуть облік фізичних осіб, які надають послуги з догляду та мають довідку про проходження навчання та/або складення іспиту, для подальшого залучення їх до надання послуг з догляду.

         Фізичні особи, які пройшли навчання, але не надавали послуг з догляду протягом трьох років з моменту його завершення, перед початком надання послуг повинні пройти повторне навчання або скласти іспит відповідно до вимог цього Порядку.

 

 

 Заступник начальника                                                               Н.ЛІСОВА

 

 

 

 

 

 

 

Юрій Усенко 2 47 74

 

 

 

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ

 

вул. Боричів Тік, 28, м. Київ, 04070, тел. +38 (044) 206-14-35, press@fssu.gov.ua

 

02.06.2020

 

Період відпустки без збереження зарплати є невідпрацьованим з поважних причин і не зменшує розмір допомог від Фонду

Період перебування у відпустці без збереження заробітної плати вважається невідпрацьованим з поважних причин та виключається з розрахункового періоду при визначенні суми матеріального забезпечення від Фонду соціального страхування України.

Строк такої відпустки у загальних випадках складає до 15 календарних днів на рік. Водночас, на період накладеного карантину тривалість відпустки без збереження заробітної плати за згодою сторін може перевищувати 15 календарних днів. Зазначена норма регламентована частиною третьою статті 84 КЗпП України та частиною третьою статті 26 Закону  України «Про відпустки», відповідні зміни набули чинності 17.03.2020.

Незалежно від тривалості, період відпустки без збереження заробітної плати за згодою сторін вважається невідпрацьованим з поважних причин, а отже, виключається з розрахункового періоду та не зменшує суму виплат за лікарняними від Фонду.

Зазначимо, розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності (оплата за лікарняними) та допомоги по вагітності пологах залежить від середньоденного доходу працівника. Середньоденна заробітна плата (дохід) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати, на яку нарахований єдиний внесок, на кількість календарних днів перебування у трудових відносинах у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, невідпрацьованих з поважних причин. Зокрема, до поважних причин відноситься відпустка без збереження заробітної плати.

 

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

 

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ

 

вул. Боричів Тік, 28, м. Київ, 04070, тел. +38 (044) 206-14-35, press@fssu.gov.ua

 

03.06.2020

 

Комітет ВРУ з питань бюджету погодив надання фінансової допомоги ФССУ 2 278,8 млн грн з фонду боротьби з COVID‑19

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету сьогодні, 03 червня, на своєму засіданні погодив виділення коштів державного бюджету із фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками для надання фінансової допомоги Фонду соціального страхування України (відповідно до пункту 1 постанови КМУ від 20.05.2020 № 385).

Зазначені кошти будуть виділені ФССУ після внесення змін до бюджету Фонду на 2020 рік.

Для надання фінансової допомоги Фонду передбачено 2 278,8 млн гривень:

● 1 807,7 млн гривень – на поворотній основі для виплати матеріального забезпечення;

● 471,1 млн гривень – на безповоротній основі для виплати матеріального забезпечення (крім допомог по вагітності та пологах) в частині надання допомоги на період перебування у закладах охорони здоров’я і на самоізоляції під меднаглядом, а також для виплати одноразових допомог членам сімей медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я, які померли від гострої респіраторної хвороби COVID-19.

 

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

Про атестацію робочих місць за умовами праці

      З прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 № 442 «Про Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» законодавством врегульовано відносини між власником або уповноваженим ним органом і працівниками щодо реалізації прав на пільги і компенсації за роботу в несприятливих умовах.

      Результати атестації за умовами праці є основою для вирішення питань з надання пенсій за віком на пільгових умовах відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення», інших пільг та компенсацій, а також розроблення і реалізації організаційних, технічних, економічних та соціальних заходів щодо поліпшення умов праці.

      Відповідно до чинного законодавства, атестація робочих місць має проводитися не рідше, ніж один раз на п’ять років. Позачергово атестація проводиться у разі докорінної зміни умов і характеру праці на підприємстві, якщо технологічні процеси, використовуване обладнання та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть негативним чином впливати на стан здоров’я працівників, а також їхніх нащадків (навіть у майбутньому).

       Потреба у проведенні позачергової атестації робочих місць виникає за таких умов:

  - реконструкція виробничого об’єкта;

  - модернізація виробничого обладнання;

       -  зміна технологічного процесу, у т. ч. при поліпшенні умов праці у зв’язку з впровадженням нової техніки, технологій, застосування нових видів сировини і матеріалів;

  - створення нових робочих місць;

  - внесення змін і доповнень до постанови Кабінету Міністрів України від 24.06.2016 № 461 «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах»

       - внесення змін і доповнень до постанови Кабінету Міністрів України від 21.02.2001 № 163 «Про затвердження Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня»;

- внесення змін і доповнень до постанови Кабінету Міністрів України від 13.05.2003 № 679 «Про нову редакцію додатків 1 і 2 до постанови Кабінету Міністрів України від 17 листопада 1997 р. № 1290» тощо.

      Звертаємо увагу, що відповідальність за своєчасне та якісне проведення позачергової або чергової атестації покладається на керівника підприємства.

      Якщо права працівника порушуються, працівник має право звернутися до комісії по трудових спорах або оскаржити дії чи бездіяльність керівництва підприємства, установи у судовому порядку.

 

 

Заступник начальника                                                               Н.ЛІСОВА

 

 

 

 

 

 

ДО УВАГИ ВЕТЕРАНІВ ВІЙНИ !!!

 

Кабінет Міністрів України прийняв постанову від 19 лютого 2020 р.                              № 112 «Деякі питання виплати у 2020 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань».

Смілянський об’єднаний військовий комісаріат закінчив  прийом заяв на виплату допомоги від учасників бойових дій, які не є військовослужбовцями та пенсіонерами після 23 березня 2020року.

Особи, які не отримали грошової допомоги, зокрема ті, що набули згідно із статтями 6, 7, 9, 10 і 11 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» відповідний статус до 5 травня 2020 р. включно, мають право звернутися за нею до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації та отримати її до 30 вересня 2020 року.

Особи, які є пенсіонерами, допомогу до 5 травня отримують автоматично. Виплата проводиться аналогічним способом, що і виплата пенсії.

Виходячи з вищевикладеного, ветерани війни, які не є пенсіонерами, військовослужбовцями, та які не були включені до основних списків для виплати допомоги до 5 травня за місцем роботи чи до списків Смілянського об’єднаного військового комісаріату, мають право звернуся до управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Смілянської міської ради після 23 березня 2020 року за адресою: м. Сміла,                                                вул. М. Дорошенка 4, каб.  № 4, тел. 2 02 15.

Також на період карантину та за необхідності можна подавати документи для оформлення одноразової грошової допомоги до 5 травня, надіславши заяву та пакет нижче зазначених документів поштовим зв’язком за адресою: м. Сміла,                вул. М. Дорошенка,4, 20701 з поміткою «Щорічна одноразова допомога ветерану війни до 5 травня»

До заповненої заяви в обов’язковому порядку додається повний пакет документів, завіривши копії цих документів власним підписом (зразок заяви додається).

ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ ДЛЯ ПРИЗНАЧЕННЯ ОДНОРАЗОВОЇ ГРОШОВОЇ ДОПОМОГИ

До заяви про виплату допомоги  додаються копії наступних документів:

 

паспорт (при наявності ID-картки – витяг з демографічного реєстру),

 

довідка про присвоєння ідентифікаційного номера,

 

посвідчення ветерана війни (учасника бойових дій, учасника війни, члена сім’ї померлого),

 

довідку з місця роботи про неотримання грошової допомоги  до 5 травня в 2020 році передбачену Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (для працюючих осіб),

 

 банківські реквізити для соціальної виплати.

 

 Після закінчення карантинних заходів прийом документів буде проводитися у звичному режимі до 30 вересня 2020 року.

 

Для уточнення будь-якої інформації телефонуйте за номером 2 02 15 - відділ забезпечення соціальних гарантій статусних категорій громадян управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Смілянської міської ради.

 

 

Начальник                                                                                 М.ПРОКОФ’ЄВ

 

Світлана Матюха 2 02 15

                                                                                                   Начальнику управління праці та

                                                                                                   соціального захисту населення

                                                                                                   виконавчого комітету

                                                                                                   Смілянської міської ради

                                                                                                   Прокоф’єву М.О.

 

                                                                                                   від_________________________

 

                                                                                                   ____________________________

 

                                                                                                   ____________________________

 

                                                                                                   проживаю за адресою_________

                                                                                                   ____________________________

                                                                                                  тел. _________________________

 

Заява

 

Прошу виплатити  мені щорічну разову грошову допомогу  в  2020 році, передбачену  Законами України  “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” та “Про жертви нацистських переслідувань”,                      як учаснику бойових дій.

 Підтверджую, що в 2020 році за отриманням разової допомоги до військового комісаріату не звертався, не являюсь військовослужбовцем чи пенсіонером.

 В разі виникнення подвійної виплати зобов’язуюся повернути кошти.

 

Прошу перерахувати грошову допомогу на рахунок відкритий в _________________________________________________________________

 

за  №__________________________________________________________.

 

Даю згоду на обробку моїх персональних даних.

 

 

 

Дата ___________                                                    Підпис _______________

 

 

 

 

СМІЛЯНСЬКА МІСЬКА  РАДА

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

 

УПРАВЛІННЯ ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ

 

вул. М. Дорошенка, 4, м. Сміла, Черкаська обл., 20701, тел./факс: (04733) 4-23-87; тел. 4-23-87

E-mail:  03195791@mail.gov.ua   Код  ЄДРПОУ 03195791

 

                                  29.04.2020  № 01-1864 /07            На  №  ___________  від ______________

 

 

                                     

 Сектор інформаційно-

аналітичної політики

 

       Просимо   розмістити  на  офіційному  сайті  виконавчого  комітету Смілянської міської ради  наступну інформацію:

 

Зміни до трудового законодавства щодо організації робочого процесу в умовах карантину

 

       Постановою Кабінету Міністрів України «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-1» від 11.03.2020 р. № 211 з 12 березня 2020 року на всій території України введено карантин.  Конкретні рекомендації  для роботодавців на період карантину передбачені Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020  № 530-ІХ та  Законом України  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) від 30.03.2020  540-IX, якими запроваджено низку законодавчих нововведень, зокрема, у трудовому законодавстві, а саме:

- визначено порядок оплати праці під час простою підприємств у зв’язку із введенням

карантину;

- надано право роботодавцю доручати працівникам виконувати протягом певного періоду роботу вдома;

- запроваджено режим дистанційної (надомної роботи);

- врегульовано питання гнучкого режиму робочого часу;

- на період карантину працівникам  надано право на отримання відпустки без збереження

заробітної плати, термін  перебування на якій не включається у загальний строк, встановлений ч.2 ст.84 КЗпП та ч.3 ст.26 ЗаконуУкраїни №504;

      - запроваджено виплату допомоги з часткового безробіття працівникам малих і середніх підприємств.

                 У зв’язку з карантином багато організацій переходять на дистанційний режим роботи.. Лише із прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) від 30.03.2020 № 540-IX законодавець прояснив особливості організації роботи працівників вдома, визначивши таку форму організації праці як дистанційна (надомна) робота. В умовах дистанційної (надомної) роботи працівник виконує поставлені від керівництва завдання за місцем свого проживання чи в іншому місці за його вибором за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій.

        Насамперед варто зауважити, що ніяких змін щодо звільнення працівників на період здійснення карантинних заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню COVID-19, не вносилося.

        У зв’язку з введенням карантину на період його дії заборонено проведення заходів контролю за дотриманням трудового законодавства. Тобто, інспекторами праці у цей період не будуть здійснюватися інспекційні відвідування суб’єктів господарювання.  Проте в цей період робота буде продовжуватися по наступних напрямках:

      - розгляд звернень громадян відповідно до вимог Закону України «Про звернення громадян»;

      - у разі наявності підстав — спрямовуються листи щодо погодження проведення заходів контролю після закінчення карантину в країні;

      - аналізується інформація, яка отримана з публічних джерел, від правоохоронних органів, ПФУ та Держстату з метою визначення кола суб’єктів господарювання, які порушують вимоги законодавства про працю та щодо яких є наявні підстави для здійснення заходів контролю у період після карантину;

     -   надаються консультації громадянам та підприємцям за допомогою електронної пошти та засобів мобільного зв’язку  тощо.

 

        На сьогодні бізнес та суспільство стали заручниками ситуації, яка диктує свої правила. Запровадження на території України карантину та розповсюдження коронавірусу COVID-19 не слід розглядати як підставу для допущення порушення вимог трудового законодавства, у тому числі прав осіб на працю та отримання заробітної плати.    Проблема легалізації праці залишається  актуальною.

          Нагадуємо про неприпустимість допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин. 

          Шановні роботодавці, легалізуйте зайнятість населення нашого міста, відмовтесь від виплати зарплати «в конвертах» та  зареєструйте належним чином трудові відносини зі своїми найманими працівниками.

 

 

 

Начальник управління                                                           М.ПРОКОФ’ЄВ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Наталія Шмонова 40414

 

 

 

Управління праці та соціального захисту населення
виконавчого комітету Смілянської міської ради

 

ЗАЯВА
про виплату  пільг у грошовій готівковій формі

Від ____________________________________________________№ о/р в ЄДАРП______________

(прізвище, ім’я, по батькові)

зареєстроване (для орендарів - фактичне) місце проживання:  ________________________________

______________________________________________________________тел.________________________

категорія:__________________________________________________________________________

посвідчення: серія ____ № ______________ ________________________________ ___ __________ __ р.

паспорт: серія ____ № ______________ ____________________________________ ___ __________ __ р.

                               (ким і коли виданий)

реєстраційний номер облікової

картки платника податків:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прошу здійснювати виплату пільг у грошовій готівковій формі з початку опалювального (неопалювального) сезону ________________________________________________________р.р.

                                                                          (необхідне підкреслити)

особовий рахунок в банку №__________________________________________________________

 

код______________,  МФО__________________, назва банку________________________________

 

Даю згоду на обробку персональних даних, що необхідні для виплати пільг у грошовій готівковій формі.     

У випадку звернення за отриманням субсидії за даною адресою зобов’язуюсь повідомити відділ персоніфікованого обліку пільгових категорій населення.

 

___ ___________ 2020р.                                                                 _________________________________

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Управління праці та соціального захисту населення
виконавчого комітету Смілянської міської ради

 

ЗАЯВА
про виплату  пільг у грошовій готівковій формі

Від ____________________________________________________№ о/р в ЄДАРП______________

(прізвище, ім’я, по батькові)

зареєстроване (для орендарів - фактичне) місце проживання:  ________________________________

______________________________________________________________тел.________________________

категорія:__________________________________________________________________________

посвідчення: серія ____ № ______________ ________________________________ ___ __________ __ р.

паспорт: серія ____ № ______________ ____________________________________ ___ __________ __ р.

                               (ким і коли виданий)

реєстраційний номер облікової

картки платника податків:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прошу здійснювати виплату пільг у грошовій готівковій формі з початку опалювального (неопалювального) сезону ________________________________________________________р.р.

                                                                          (необхідне підкреслити)

особовий рахунок в банку №__________________________________________________________

 

код______________,  МФО__________________, назва банку________________________________

 

Даю згоду на обробку персональних даних, що необхідні для виплати пільг у грошовій готівковій формі.     

У випадку звернення за отриманням субсидії за даною адресою зобов’язуюсь повідомити відділ персоніфікованого обліку пільгових категорій населення.

 

___ ___________ 2020р.                                                                 _________________________________

 

 

 

 

 

Управління праці та соціального захисту населення
виконавчого комітету Смілянської міської ради

 

ЗАЯВА
про виплату  пільг у грошовій готівковій формі

Від ____________________________________________________№ о/р в ЄДАРП______________

(прізвище, ім’я, по батькові)

зареєстроване (для орендарів - фактичне) місце проживання:  ________________________________

______________________________________________________________тел.________________________

категорія:__________________________________________________________________________

посвідчення: серія ____ № ______________ ________________________________ ___ __________ __ р.

паспорт: серія ____ № ______________ ____________________________________ ___ __________ __ р.

                               (ким і коли виданий)

реєстраційний номер облікової

картки платника податків:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прошу здійснювати виплату пільг у грошовій готівковій формі з початку опалювального (неопалювального) сезону ________________________________________________________р.р.

                                                                          (необхідне підкреслити)

особовий рахунок в банку №__________________________________________________________

 

код______________,  МФО__________________, назва банку________________________________

 

Даю згоду на обробку персональних даних, що необхідні для виплати пільг у грошовій готівковій формі.     

У випадку звернення за отриманням субсидії за даною адресою зобов’язуюсь повідомити відділ персоніфікованого обліку пільгових категорій населення.

 

___ ___________ 2020р.                                                                 _________________________________

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Управління праці та соціального захисту населення
виконавчого комітету Смілянської міської ради

 

ЗАЯВА
про виплату  пільг у грошовій готівковій формі

Від ____________________________________________________№ о/р в ЄДАРП______________

(прізвище, ім’я, по батькові)

зареєстроване (для орендарів - фактичне) місце проживання:  ________________________________

______________________________________________________________тел.________________________

категорія:__________________________________________________________________________

посвідчення: серія ____ № ______________ ________________________________ ___ __________ __ р.

паспорт: серія ____ № ______________ ____________________________________ ___ __________ __ р.

                               (ким і коли виданий)

реєстраційний номер облікової

картки платника податків:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прошу здійснювати виплату пільг у грошовій готівковій формі з початку опалювального (неопалювального) сезону ________________________________________________________р.р.

                                                                          (необхідне підкреслити)

особовий рахунок в банку №__________________________________________________________

 

код______________,  МФО__________________, назва банку________________________________

 

Даю згоду на обробку персональних даних, що необхідні для виплати пільг у грошовій готівковій формі.     

У випадку звернення за отриманням субсидії за даною адресою зобов’язуюсь повідомити відділ персоніфікованого обліку пільгових категорій населення.

 

___ ___________ 2020р.                                                                 _________________________________

 

 

 

_______________________________________________________________________________________________________

 

 

До уваги пільгових категорій населення

 

Відділ персоніфікованого обліку пільгових категорій населення управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Смілянської міської ради надає  перелік документів, який необхідний  для оформлення пільг на житлово- комунальні послуги.

На період карантину та за необхідності можна подавати документи на оформлення пільг поштою заповнивши відповідні заяви  (завіривши копії документів власним підписом) за адресою: м. Сміла, вул. М. Дорошенка,4, 20701 та електронною поштою з підтвердженням інформації електронним цифровим підписом на ел.адресу управління 03195791@mail.gov.ua вказавши свої контактні дані (номер мобільного телефону, тощо). Для уточнення будь-якої інформації телефонуйте за номером 4 04 14 (відділ персоніфікованого обліку пільгових категорій населення).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ ДЛЯ ПРИЗНАЧЕННЯ ПІЛЬГИ  У БЕЗГОТІВКОВІЙ ФОРМІ

 ПІЛЬГОВИКАМ, ЯКІ КОРИСТУЮТЬСЯ  ПІЛЬГАМИ  БЕЗ УРАХУВАННЯ ДОХОДІВ  -учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни 1-3 групи,  сім’ям загиблих померлих ветеранів війни, особам ЧАЕС 1, 2 категорії, дружинам (чоловіків) (ЧАЕС) померлого громадянина (1,2 категорії); ветеранам військової служби; вдовам (вдівцям) ветерана військової; ветеранам органів внутрішніх справ;вдовам(вдівців) ветерана органів внутрішніх справ та ін.

1. Ксерокопія ідентифікаційного коду (дружина, діти, непрацезд. батьків);

2. Ксерокопія паспорта 1, 2 стор. адреса реєстрації (дружина, діти до 18 років, непрацезд. батьків) або паспорт зразка 2016 року та  виписка з Єдиного демографічного реєстру;

3. Ксерокопія пільгового посвідчення;

4. Ксерокопія свідоцтво про народження дітей;

5. Ксерокопія свідоцтва про шлюб;

6.Ксерокопія пенсійного посвідчення ( при наявності);

7. Довідка про зняття з обліку в ЄДАРП ( при умові реєстрації або прибуття з                     іншого регіону);

8. Довідка „ Про реєстрацію місця проживання неповнолітніх членів сім’ї пільговика”;

9. Ксерокопія довідки про безпосередню участь в АТО ( лише для уч.бойових дій);

10. Ксерокопія квитанцій по оплаті за житлово-комунальні послуги;

11. Характеристика житла (технічний паспорт) – ксерокопія;

12. Інформація про характеристику та наявність газового обладнання (для визначення соціальної норми ) -ксерокопія.

 Крім того, пільговик за бажанням може оформити пільги у грошовій готівковій формі надавши додптково відповідну заяву до управління та банківські реквізити .

 

  ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ ДЛЯ ПРИЗНАЧЕННЯ ПІЛЬГИ  У БЕЗГОТІВКОВІЙ ФОРМІ (з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї)

    Пільги відповідно до ПКМУ від 06.08.2015 №389 «Про затвердження Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї»  (багатодітні сім’ї, учасники війни, діти війни, дружина (чоловік) (ЧАЕС) померлого громадянина (3 категорії); дитячі будинки сімейного типу; прийомні сім'ї;сім'я опікуна (піклувальника); опікун дітей померлого громадянина та ін.) надаються за умови, що середньомісячний сукупний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, розмір якої  на  2020 рік складає -2940 грн.

Визначення права на пільги зійснюється за допомогою подання декларації.

Учасникам війни та дітям війни, які отримують лише пенсію при Смілянському відділі обслуговування громадян управління обслуговування громадян головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області щорічну декларацію подавати не потрібно, пільги продовжуються автоматично  у програмномному комплесі ЄДАРП.

Пільговики, до сукупного доходу сім’ї яких входять доходи (крім пенсії та соціальної допомоги), або до складу сім’ї яких входять працездатні особи, подають до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення декларацію про доходи сім’ї пільговика, а також довідки про доходи свої та членів сім’ї (крім довідок про розмір пенсії та соціальної допомоги) за шість місяців, що передують місяцю звернення, або документи, що підтверджують відсутність доходів за такий період (бланк декларації додається).

 

До сукупного доходу сім’ї пільговика включаються нараховані:

1) пенсія;

2) заробітна плата;

3) грошове забезпечення;

4) стипендія;

5) соціальна допомога (крім частини допомоги при народженні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, частини допомоги при усиновленні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, допомоги на поховання, одноразової допомоги, яка надається відповідно до законодавства або за рішеннями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, організацій незалежно від форми власності);

6) доходи від підприємницької діяльності;

7) допомога по безробіттю та інші виплати, що здійснюються фондами соціального страхування.

Для працездатних осіб, у яких відсутні доходи (крім осіб, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, вищих навчальних закладах, осіб, призваних на строкову військову службу), та фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку першої групи, до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на відповідний місяць.

Для фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку другої групи, до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні двох прожиткових мінімумів, установлених для працездатних осіб.

ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ ДЛЯ ПРИЗНАЧЕННЯ

ПІЛЬГ  БАГАТОДІТНИМ СІМ’ЯМ

1. Довідка „Про реєстрацію місця проживання неповнолітніх членів сім’ї пільговика”

2. Ксерокопія пільгового посвідчення (батьків,дітей);

3. Ксерокопія ідентифікаційного коду (батьків, дітей-обов’язково);

4. Ксерокопія паспорта 1, 2 стор.  та адреси реєстрації (батьків, дітей) або паспорт зразка 2016 року та  виписка з Єдиного демографічного реєстру;

5. Ксерокопія свідоцтва про народження неповнолітніх дітей

6. Ксерокопія свідоцтва про шлюб.

 7. Довідка про зняття з обліку в ЄДАРП ( при умові реєстрації або прибуття з          іншого регіону);

8.  Ксерокопії квитанцій по оплаті за житлово-комунальні послуги;

9. Характеристика житла (техн. паспорт)-ксерокопія;

      10. Довідка про доходи за 6 місяців, що передують місяцю звернення;

 

 

11. Трудова книжка( ксерокопія) ( при відсутності труд. книжки довідка ОК-5 у ПФ каб  №407)

.       12. Інформація про характеристику та наявність газового обладнання ( для визначення соціальної норми ) ксерокопія.

Крім того Постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 373 “Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово – комунальних послуг у грошовій формі” затверджено надання пільг у готівковій формі . За  бажанням пільговики або упоноважені особи можуть надати заяви на отримання  пільг у грошовій готівковій формі надавши відповідну заяву та  (надати копії банківських виплатних реквізитів). Зразок заяви додається.

         При поданні документів просимо вказувати інформацію про наявність субсидії за вказаною адресою ( оскільки пільговик має право лише  на один з видів соціальних допомог).

         При зміні адреси реєстрації у межах міста пільговику необхідно надати:

                   1.Заяву ( про внесення змін у ЄДАРП у зв’яку зі зміною адреси реєстрації) ;

2.Ксерокопії паспорта 1, 2 стор. та адреси реєстрації ( пільговика та членів його сім’ї, які користуються пільгами), або паспорт зразка 2016 року та  виписка з Єдиного  демографічного реєстру;

           3.Ксерококопії квитанцій по оплаті за житлово-комунальні послуги;

4. Характеристика житла (технічний паспорт)- ксерокопія;

5.Інформацію про характеристику та наявність газового обладнання (для    визначення соціальної норми ) -  ксерокопія.

 

 

Заступник начальника                                                                      Н.ЛІСОВА

Тетяна Мироненко 40414

 

 

 

 

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ

 

вул. Боричів Тік, 28, м. Київ, 04070, тел. +38 (044) 206-14-35, press@fssu.gov.ua

 

28.04.2020

 

Фонд щоденно здійснює виплати і допомоги застрахованим особам та потерпілим на виробництві

Фонд соціального страхування України працює в штатному режимі, виконуючи всі статутні завдання та функції, передбачені законодавством України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Фінансування допомог та страхових виплат здійснюється Фондом щоденно, по мірі надходжень від сплати роботодавцями єдиного внеску.

Станом на 22 квітня заборгованість з виплат матеріального забезпечення становила 1284,9 млн грн, станом на 27 квітня – 1110,6 млн грн, тобто скоротилася на 174,3 млн грн.

Так, за період з 22 по 27 квітня п.р. ФССУ профінансував надання матеріального забезпечення за заявами-розрахунками, поданими роботодавцями, на загальну суму 350,1 млн грн, зокрема:

- на оплату допомог по тимчасовій непрацездатності – 247,67 млн грн;

- допомог по вагітності та пологах – 99,34 млн грн;

- допомог на поховання – 0,69 млн грн;

- допомог по тимчасовій непрацездатності, пов’язаній з виробництвом – 2,39 млн грн.

Наразі ведеться робота з Міністерством соціальної політики України та підготовлені відповідні ініціативні листи щодо виділення коштів ФССУ з Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками.

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції 

Фонду соціального страхування України

www.fssu.gov.ua

 

 

 

 

 

 

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ

 

вул. Боричів Тік, 28, м. Київ, 04070, тел. +38 (044) 206-14-35, press@fssu.gov.ua

 

27.04.2020

 

Реабілітаційним лікуванням за кошти Фонду забезпечено на 11% більше осіб

За підсумками І кварталу відновним лікуванням на базі реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів за кошти Фонду соціального страхування України було забезпечено 5 132 особи. Це на 511 осіб, або 11% більше порівняно з тим же періодом минулого року.

Фонд фінансує курс реабілітаційного лікування для кожного працевлаштованого після важких захворювань і травм за наявності медичних показань. Зокрема, у разі підгострого періоду інфаркту міокарда, опіків, захворювань легень тощо. Таке лікування надається застрахованим особам з метою якнайшвидшого відновлення здоров’я після закінчення гострого періоду захворювання.

Нагадаємо, на сьогодні укладення договорів для проходження реабілітації за кошти Фонду тимчасово призупинено на період дії карантину. Рішення прийнято з метою запобігання поширенню COVID-19 і недопущення ризику зараження застрахованих осіб, а також забезпечення реалізації заходів із протидії пандемії.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

 

 

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ

 

вул. Боричів Тік, 28, м. Київ, 04070, тел. +38 (044) 206-14-35, press@fssu.gov.ua

 

18.04.2020

 

Кількість страхових нещасних випадків зменшилась на 25,2% за підсумками кварталу

У січні–березні Фондом соціального страхування України зареєстровано 907 потерпілих від нещасних випадків, пов’язаних із виробництвом. З них 79 осіб загинули.

Порівняно з тим же періодом минулого року загальна кількість страхових нещасних випадків зменшилась на 25,2% (з 1212 до 907), кількість смертельно травмованих осіб – на 12,2% (з 90 до 79).

Серед причин нещасних випадків переважають організаційні: невиконання вимог інструкцій з охорони праці, невиконання посадових обов’язків, порушення безпеки під час експлуатації транспорту загального користування (автомобільного, водного, залізничного, повітряного), порушення технологічного процесу тощо.

Зазначимо, за підсумками І кварталу 2020 року найбільша кількість страхових нещасних випадків сталась на підприємствах вугільної промисловості.

Для всіх потерпілих Фонд здійснює компенсацію втраченого за період тимчасової непрацездатності заробітку, фінансує лікування в закладах охорони здоров’я та, у разі встановлення МСЕК стійкої втрати професійної працездатності, фінансує щомісячні страхові виплати і одноразові допомоги, медичні та соціальні послуги.

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції 

Фонду соціального страхування України

www.fssu.gov.ua

 

 

 

 

 

 

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ

 

вул. Боричів Тік, 28, м. Київ, 04070, тел. +38 (044) 206-14-35, press@fssu.gov.ua

 

17.04.2020

 

У Фонді забезпечено безконтактну та дистанційну форми подачі заяв-розрахунків для оплати лікарняних

 

Фонд соціального страхування України опікується понад 12 мільйонами працюючих українців, які самі одночасно є страхувальниками, або працевлаштовані в одного з більш ніж 3 млн роботодавців, що знаходяться на обліку в ФССУ.

 

Як відбувається прийом заяв-розрахунків від роботодавців для виплати лікарняних і декретних під час карантину?

● Прийом заяв-розрахунків, за якими Фонд фінансує надання матеріального забезпечення застрахованим особам, відбувається у штатному режимі.

● Як і раніше, заяву-розрахунок можна подати до робочого органу виконавчої дирекції Фонду особисто.

● Однак, ми радимо на час карантину віддати перевагу дистанційній формі подачі документів – на  електронний документообіг перейшли вже понад 65% страхувальників.

● Щоб подати заяву-розрахунок дистанційно, у роботодавця має бути укладений відповідний договір із Фондом. Примірний договір: bit.ly/2Vh99by

● Документи подаються із застосуванням електронного підпису/печатки, а клієнтське спеціалізоване програмне забезпечення для створення та подання електронних документів роботодавець обирає самостійно. Читати докладніше: bit.ly/2VhshGj

● Але навіть якщо роботодавець не має можливості подати заяву-розрахунок дистанційно, Фонд проводить роботу з організації безконтактного прийому документів – для цього у відділеннях розташовані спеціальні скриньки.

 

Бережіть себе і оточуючих – тримайте дистанцію, обмежте контакти та відповідально ставтесь до обмежень на час карантину.

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції 

Фонду соціального страхування України

www.fssu.gov.ua

 

 

 

 

 

 

НД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ

 

вул. Боричів Тік, 28, м. Київ, 04070, тел. +38 (044) 206-14-35, press@fssu.gov.ua

 

21.02.2020

Кожен працюючий в Україні є застрахованим на випадок загальної чи професійної хвороби, травми, нещасного випадку, необхідності 

догляду за хворим членом родини, виникнення  потреби у відновленні   здоров’я та медико-соціальних послугах, а також смерті. Фінансування допомог, страхових виплат і послуг у разі настання страхових випадків гарантує Фонд 

соціального страхування України. «Сьогодні під нашою опікою знаходиться 12,5 млн людей – це офіційно 

працевлаштовані, самозайняті, ФОП, особи, які працюють на умовах цивільно-правових договорів. Тобто всі, хто сплачує, або за кого сплачується роботодавцем єдиний внесок.

 Наші застраховані мають широкий перелік гарантій, від грошових виплат до соціальних послуг. Водночас, через нелегальну зайнятість

 тисячі людей залишаються без соціального захисту. Погоджуючись на неофіційну трудову діяльність, такі працівники 

ризикують залишитись без допомоги у разі втрати працездатності. Я закликаю не позбавляти

 себе прав на соціальний захист, допомоги і страхові гарантії та вимагати легального працевлаштування – це запорука, у першу чергу, вашої захищеності», – говорить директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Олена Дума. 
Докладніше у вкладеному файлі та на вебпорталі ФССУ за посиланням [1].

З повагою,

пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ

 

вул. Боричів Тік, 28, м. Київ, 04070, тел. +38 (044) 206-14-35, press@fssu.gov.ua

 

12.02.2020

Застраховані особи мають право на реабілітацію після важких захворювань і травм за кошти Фонду

Понад 460 млн гривень передбачено в бюджеті Фонду соціального страхування України на 2020 рік для забезпечення працюючих медичною реабілітацією. Таке лікування заплановано профінансувати для осіб, які матимуть потребу у відновленні здоров’я після інсультів, інфарктів, оперативних втручань та інших важких захворювань або травм.

«Лікування надається застрахованим особам на базі реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів за їх вибором з метою якнайшвидшого відновлення здоров’я. Ця послуга дозволяє не лише закріпити результати стаціонарного лікування, але і є його повноцінним продовженням», – зазначила директор виконавчої дирекції Фонду Олена Дума.

Право на проходження реабілітації за кошти Фонду має кожен працюючий після закінчення гострого періоду захворювання та за наявності висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в такому лікуванні.

Порядок отримання реабілітаційного лікування за кошти Фонду соціального страхування України:

– після надання пацієнту висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я щодо необхідності реабілітації за певним профілем, лікувальний заклад повідомляє про це робочий орган Фонду;

– не пізніше наступного дня у стаціонар лікарні до пацієнта прибуває фахівець Фонду, який за наданим паспортом та ідентифікаційним кодом самостійно перевіряє, чи є особа застрахованою;

– пацієнту надається перелік санаторіїв, які відповідають вимогам по профілю його хвороби, і він самостійно обирає санаторно-курортний заклад для проходження лікування, про що зазначає в заяві;

– орган Фонду узгоджує з санаторієм наявність вільних місць і укладається тристоронній договір – між Фондом, санаторієм і хворим;

– застрахована особа направляється до санаторно-курортного закладу на відновне лікування зі стаціонару лікарні. На час реабілітації продовжується листок непрацездатності, за яким Фондом фінансується допомога по тимчасовій втраті працездатності, аби компенсувати особі втрачений за час лікування заробіток.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

______________________________________________________________________________________________

 

 

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ

 

вул. Боричів Тік, 28, м. Київ, 04070, тел. +38 (044) 206-14-35, press@fssu.gov.ua

 

07.02.2020

Олена Дума: забезпечуємо реалізацію конституційних прав усіх працюючих

У разі стійкої втрати професійної працездатності через нещасні випадки на виробництві або професійні захворювання, Фондом соціального страхування України, зокрема, здійснюється фінансування одноразових допомог. Розмір цих виплат залежить від ступеня втрати професійної працездатності та прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на день настання права потерпілого на страхову виплату.

«Забезпечити реалізацію конституційних прав усіх працюючих на належні допомоги, страхові виплати та послуги за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням є моїм головним завданням як директора. Сьогодні ми працюємо над стабілізацією та збільшенням ефективності системи Фонду. Зокрема, один із пріоритетів – страхові виплати особам, які отримали травми або професійні захворювання на виробництві. Щомісяця ми фінансуємо для них виплати, які повністю або частково компенсують втрачений заробіток, здійснюємо надання одноразових допомог, медичних і соціальних послуг», – говорить директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Олена Дума.

Зазначимо, право на отримання потерпілим одноразової допомоги настає з дня встановлення МСЕК стійкої втрати професійної працездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання. Розмір виплати залежить від ступеня втрати працездатності, виходячи з 17 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на день настання права потерпілого на страхову виплату. Максимальний розмір одноразової допомоги в разі 100% стійкої втрати працездатності станом на 01.01.2020 становить 35 734 гривень.

Одноразова допомога сім’ї потерпілого виплачується у сумі, що дорівнює 100 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на день настання права на страхову виплату. На сьогодні вона складає 210,2 тис. гривень.

Одноразова допомога кожній особі, яка перебувала на утриманні померлого, а також на його дитину, яка народилася протягом не більш ніж десятимісячного строку після смерті потерпілого, виплачується у сумі, що дорівнює 20 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на день настання права на страхову виплату, що на сьогодні дорівнює 42,04 тис. гривень.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

______________________________________________________________________________________________

 

 

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ

 

вул. Боричів Тік, 28, м. Київ, 04070, тел. +38 (044) 206-14-35, press@fssu.gov.ua

 

05.02.2020

Олена Дума: наведення ладу у фінансуванні лікарняних є першочерговим завданням Фонду

Пріоритетні завдання для забезпечення безперебійної роботи Фонду соціального страхування України та збільшення ефективності функціонування системи соцстрахування обговорили сьогодні, 05 лютого, на селекторній нараді під головуванням директора виконавчої дирекції Фонду Олени Думи.

Участь у заході взяв заступник Міністра соціальної політики, голова правління Фонду Олег Коваль, заступники директора та керівники управлінь виконавчої дирекції Фонду, начальники управлінь в областях і місті Києві.

Олена Дума акцентувала увагу керівників структурних підрозділів Фонду на пріоритетному забезпеченні стабільності виплат допомог по тимчасовій втраті працездатності застрахованим особам.

«Наше спільне завдання – забезпечити безперебійну та добросовісну роботу. Першочерговим є наведення ладу у фінансуванні лікарняних: необхідно організувати належну роботу щодо перевірки обґрунтованості видачі листків непрацездатності і розрахунків їх сум. Зокрема, має бути налагоджена ефективна співпраця із закладами охорони здоров’я з метою недопущення зловживань у видачі лікарняних», – зазначила директор виконавчої дирекції Фонду Олена Дума.

Олег Коваль зазначив, що наразі Фонд очікує відповіді від Рахункової палати України щодо здійснення заходів державного зовнішнього фінансового контролю (аудиту) діяльності Фонду соціального страхування України.

Також заступник Міністра соціальної політики підкреслив, що найближчим часом в Україні буде впроваджено систему електронних лікарняних, проект відповідної постанови Уряду наразі передано на погодження центральних органів виконавчої влади.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

 

______________________________________________________________________________________________

 

 

 

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ

 

вул. Боричів Тік, 28, м. Київ, 04070, тел. +38 (044) 206-14-35, press@fssu.gov.ua

 

05.02.2020

На лікарняні та декретні направлено 1,286 млрд грн

З початку 2020 року для виплати матеріального забезпечення застрахованим особам Фондом соціального страхування України направлено понад 1,286 млрд гривень. Видатки на оплату матеріального забезпечення профінансовано за заявами-розрахунками, поданими страхувальниками по 13 січня 2020 року включно.

«Забезпечення своєчасного здійснення усіх виплат за соціальним страхуванням є нашим головним пріоритетом. Наразі ми працюємо не лише над пришвидшенням фінансування видатків за цим напрямом, але й над зміною підходів загалом – зокрема, вже найближчим часом запрацює електронний лікарняний, – говорить директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Олена Дума. – На цей рік видатки за напрямом матеріального забезпечення збільшено на 1,94 млрд гривень, загалом на лікарняні, декретні і допомоги на поховання ми плануємо направити 16,86 млрд грн».

Станом на сьогодні з початку року Фонд направив:

- на допомогу по тимчасовій непрацездатності – 896,8 млн грн;

- на допомогу по вагітності і пологах – 386,2 млн грн;

- на допомогу на поховання – 3,3 млн грн.

Зазначимо, з 01 січня 2020 року частка від ЄСВ, яка спрямовується до бюджету Фонду соціального страхування України, складає 9,5727%.

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

______________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ

 

вул. Боричів Тік, 28, м. Київ, 04070, тел. +38 (044) 206-14-35, press@fssu.gov.ua

 

24.01.2020

Декретні виплати від Фонду зросли на 22,8% за підсумками року

Середньоденний розмір допомоги по вагітності та пологах від Фонду соціального страхування України у 2019 році зріс на 22,8%. Він склав 248,55 грн за кожен день перебування у відпустці по вагітності та пологах, яка у загальних випадках триває 126 календарних днів.

За оперативними даними упродовж минулого року Фонд профінансував 4,542 млрд гривень допомог по вагітності та пологах для понад 140 тис. жінок.

Зазначимо, на виплату допомог по тимчасовій втраті працездатності і по вагітності та пологах Фондом направляються всі наявні ресурси.

Для отримання допомоги по вагітності та пологах за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, отриманий листок непрацездатності необхідно передати роботодавцю не пізніше 12 календарних місяців з дня закінчення відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами. У разі роботи за сумісництвом надається копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи. Фонд перераховує допомогу на підставі отриманої від роботодавця заяви-розрахунку.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

_____________________________________________________________________________________________________________________

 

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ

 

вул. Боричів Тік, 28, м. Київ, 04070, тел. +38 (044) 206-14-39, press@fssu.gov.ua

 

22.01.2020

У 2019 році встановлено 2 410 професійних захворювань

У минулому році Фондом соціального страхування України зареєстровано 2 410 професійних захворювань, на які складено акти за формою П-4. Кількість встановлених профзахворювань серед українських працівників зросла на понад 28% порівняно з 2018 роком.

Основними причинами набуття професійних захворювань є недосконалість механізмів та робочого інструменту, недосконалість технологічного процесу та неефективність роботи засобів індивідуального захисту.

У разі діагностування професійного захворювання та відповідного висновку МСЕК Фонд фінансує застрахованим особам щомісячні страхові виплати в разі часткової чи повної втрати працездатності; допомогу у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, одноразову допомогу в разі стійкої втрати працездатності або смерті потерпілого та ін.

Також потерпілі на виробництві мають право на: лікування за рахунок коштів Фонду в закладі охорони здоров’я, враховуючи оперативні втручання; забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення упродовж усього періоду до відновлення працездатності; подальшу медичну реабілітацію; санаторно-курортне лікування тощо.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

_____________________________________________________________________________________________________________________

 

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ

 

вул. Боричів Тік, 28, м. Київ, 04070, тел. +38 (044) 206-14-39, press@fssu.gov.ua

 

21.01.2020

4 394 працівники постраждали на виробництві у минулому році

За підсумками 2019 року Фондом соціального страхування України зареєстровано 4 394 потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві. Це на 411 осіб або 8,6% менше, ніж за підсумками 2018 року.

Водночас, кількість смертельно травмованих працівників зросла порівняно з 2018 роком на 60 осіб та становить 410 випадків.

Фонд здійснює для потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання такі виплати:

1) допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;

2) одноразову допомогу в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого;

3) щомісячну страхову виплату в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого;

4) страхову виплату потерпілому у розмірі його середньомісячного заробітку при тимчасовому переведенні його на легшу нижчеоплачувану роботу;

5) щомісячну страхову виплату особам, які мають на неї право в разі смерті потерпілого;

6) відшкодування вартості ритуальних послуг, пов’язаних з похованням.

Крім того, у разі настання страхового випадку за кошти Фонду здійснюється надання медичних і соціальних послуг. Зокрема, фінансується лікування всіх прямих наслідків страхового випадку до відновлення здоров’я або упродовж усього життя потерпілого у разі визначеної в цьому потреби, проходження курсу оперативної реабілітації на базі санаторно-курортних закладів, проведення досліджень, здійснення оперативних втручань, ендопротезування, протезування, забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення тощо.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

_____________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ

 

вул. Боричів Тік, 28, м. Київ, 04070, тел. +38 (044) 206-14-39, press@fssu.gov.ua

 

03.01.2020

У 2019 році Фонд виплатив 8,2 млрд гривень щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві

Упродовж 2019 року Фонд соціального страхування України направив 8,235 млрд гривень на фінансування щомісячних страхових виплат для 205,7 тисяч потерпілих на виробництві та членів їх сімей. Видатки за цим напрямом зросли на близько 0,6 млрд гривень порівняно з 2018 роком.

Середній розмір щомісячної виплати постраждалим внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань склав 3,4 тис. грн. Збільшення сум виплат пов’язано, зокрема, із проведенням з 01.03.2019 перерахунку, відповідно до якого щомісячні страхові виплати потерпілим і членам їх сімей зросли на 5%.

Нагадаємо, 26 грудня правління схвалило бюджет Фонду на 2020 рік, у якому на страхові витрати потерпілим на виробництві і членам їх родин закладено 9,775 млрд грн, що складає 34% від усіх запланованих видатків Фонду. Також бюджетом передбачено проведення перерахування щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві (членам їх сімей) з 01 березня 2020 року на коефіцієнт 1,165 (116,5%).

Фонд соціального страхування України здійснює страхування на випадок тимчасової або стійкої втрати працездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, а також смерті потерпілого. У кожному із зазначених випадків передбачено страхові виплати безпосередньо потерпілим або членам їх сімей.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

_____________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ

 

вул. Боричів Тік, 28, м. Київ, 04070, тел. +38 (044) 206-14-39, press@fssu.gov.ua

 

11.12.2019

У грудні на лікарняні і декретні Фонд направив 960 млн грн

З початку грудня понад 960 млн гривень було профінансовано Фондом соціального страхування України для виплати матеріального забезпечення застрахованим особам.

На виплату допомог по тимчасовій втраті працездатності і по вагітності та пологах Фондом направляються всі наявні ресурси. Зазначимо, кошти надходять на рахунок Фонду по мірі сплати єдиного внеску страхувальниками та подальшого здійснення розподілу і перерахування частки від ЄСВ у розмірі 9,37% Казначейською службою.

Так, станом на сьогодні Фонд направив:

- на допомогу по тимчасовій непрацездатності – 661,4 млн грн;

- на допомогу по вагітності і пологах – 296,8 млн грн;

- на допомогу на поховання – 2,9 млн грн.

Наразі видатки на оплату матеріального забезпечення профінансовано за заявами-розрахунками, поданими страхувальниками до 13 листопада 2019 року включно.

Нагадаємо, постановою Кабінету Міністрів України від 27 листопада 2019 року № 957 внесено зміни до бюджету Фонду на 2019 рік за статтею видатків «Матеріальне забезпечення та соціальні послуги», яка була збільшена на суму 1,37 млрд гривень. Корегування відбулось у зв’язку із перевиконанням плану по сплаті ЄСВ страхувальниками.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

_____________________________________________________________________________________________________________________

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ

 

вул. Боричів Тік, 28, м. Київ, 04070, тел. +38 (044) 206-14-39, press@fssu.gov.ua

 

03.12.2019

Терміни виплат роботодавцями лікарняних і декретних рекомендовано пришвидшити

Враховуючи ситуацію, що склалась, з метою зняття соціальної напруги Фонд соціального страхування України звертається до страхувальників (роботодавців) з проханням здійснювати перерахування матеріального забезпечення своїм працівникам у максимально короткі терміни після отримання коштів від Фонду, особливо допомог у зв’язку з вагітністю і пологами.

На виплату допомог по тимчасовій втраті працездатності і по вагітності та пологах Фондом направляються всі наявні ресурси. Як зазначалось, з початку грудня за цим напрямом Фонд профінансував 782,2 млн гривень.

Нагадаємо, Фонд фінансує матеріальне забезпечення на окремий поточний рахунок роботодавця, відкритий у банку для зарахування страхових коштів. Звертаємо увагу, що відповідно до нормативно-правових актів допомога від Фонду виплачується працівнику роботодавцем у найближчий після дня призначення допомоги строк, встановлений для виплати заробітної плати. При цьому, законодавство не забороняє роботодавцю здійснювати таку виплату відразу після отримання коштів від Фонду. Тому, враховуючи ситуацію, просимо страхувальників максимально скоротити терміни виплат.

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

_____________________________________________________________________________________________________________________

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ

 

вул. Боричів Тік, 28, м. Київ, 04070, тел. +38 (044) 206-14-39, press@fssu.gov.ua

 

03.12.2019

Фонд забезпечує соціальний захист людей з інвалідністю внаслідок виробничих травм

З метою забезпечення належних умов для реалізації соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод особами з інвалідністю, впровадження кращого світового досвіду у цій сфері, недопущення дискримінації, а також виконання зобов'язань, взятих Україною за Конвенцією про права інвалідів, 3 грудня в Україні відзначається Міжнародний день людей з інвалідністю.

Цей день започатковано у 90-х роках двадцятого століття Генеральною Асамблеєю ООН з метою привернення уваги суспільства до проблем людей з обмеженими фізичними можливостями.

Одним з головних напрямів роботи Фонду соціального страхування України є турбота про тих людей, які в результаті професійних захворювань чи травм на виробництві отримали інвалідність.

Станом на 01 жовтня 2019 року робочими органами виконавчої дирекції Фонду здійснюються щомісячні страхові виплати 205 711 потерпілим на виробництві, у тому числі 9 645 особам, які мають право на виплати в разі втрати годувальника. Із загальної чисельності потерпілих, які отримують страхові виплати, 110 333 потерпілих, або 56,3% – це особи з інвалідністю. При цьому, 2 380 осіб мають інвалідність І групи, 13 566 осіб – інвалідність ІІ групи, 94 387 осіб – інвалідність ІІІ групи.

Середній розмір щомісячної страхової виплати потерпілим за 9 місяців поточного року складає 3 384,66 грн. Середній розмір щомісячної виплати потерпілим з інвалідністю І групи перевищує середній показник по Україні на 77,8% (5 555 грн), потерпілим з інвалідністю ІІ групи – на 64,3% (5 132,4 грн), потерпілим з інвалідністю ІІІ групи – на 32,9% (4 153,5 грн).

Відповідно до статті 42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування», Фонд фінансує витрати на медичну та соціальну допомогу для потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, у тому числі, на додаткове харчування, придбання ліків, спеціальний медичний, постійний сторонній догляд, побутове обслуговування, протезування, медичну реабілітацію, санаторно-курортне лікування, придбання спеціальних засобів пересування тощо, якщо потребу в них визначено висновками медико-соціальної експертної комісії та індивідуальною програмою реабілітації особи з інвалідністю (у разі її складення).

За рахунок коштів Фонду відповідно до визначеної МСЕК потреби, встановленої періодичності та звернень потерпілих, у 2019 році заплановано забезпечити:

більше 12 200 потерпілих – лікуванням у закладах охорони здоров’я та медичною реабілітацією;

близько 10 800 осіб з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва – санаторно-курортним лікуванням;

більше ніж 20 400 потерпілих – лікарськими засобами та виробами медичного призначення;

майже 6 000 потерпілих – технічними та іншими засобами реабілітації (протезно-ортопедичними виробами);

майже 360 осіб з інвалідністю – спеціальними засобами пересування (колясками);

720 осіб з інвалідністю – спеціальним медичним доглядом;

2 357 потерпілих – постійним стороннім доглядом;

2 914 потерпілих – побутовим обслуговуванням;

116 потерпілих – додатковим харчуванням;

3 4643 осіб з інвалідністю – компенсацією витрат на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування;

62 потерпілих – очним протезуванням, окулярами, контактними лінзами;

239 потерпілих – слуховими апаратами.

Виконавча дирекція Фонду робить все можливе, щоб люди з інвалідністю якнайбільше залучалися до активного способу життя, надає їм допомогу у моральній, фізичній та соціальній реабілітації.

У рамках реалізації заходів державної соціальної політики, спрямованих на інтеграцію осіб з особливими потребами у сучасне суспільство, залучення їх до активного громадського життя, надання допомоги в самореалізації і духовному зростанню, започатковано проведення щорічних Всеукраїнських спартакіад серед осіб з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва «Сила духу». Характерною ознакою змагань є невпинне зростання масовості та популярності відборів серед потерпілих на виробництві: 2013 рік – 1478 осіб; 2019 рік – 2071.

Відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю – закономірна й справедлива шана суспільства і нагадування всім про обов’язок перед людьми з обмеженими фізичними можливостями, котрі потребують постійного захисту і підтримки.

 

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

_____________________________________________________________________________________________________________________

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ

 

вул. Боричів Тік, 28, м. Київ, 04070, тел. +38 (044) 206-14-39, press@fssu.gov.ua

 

03.12.2019

Фонд перерахував 782,2 млн грн на виплату лікарняних і допомог по вагітності та пологах

З початку грудня цього року Фонд соціального страхування України профінансував 782,2 млн грн допомог з тимчасової втрати працездатності, по вагітності та пологах і на поховання.

З них на виплату лікарняних – 538,9 млн гривень, допомог по вагітності та пологах – 241 млн гривень і допомог на поховання – 2,3 млн гривень.

Матеріальне забезпечення перераховується Фондом на рахунок роботодавця.

Нагадаємо, постановою Кабінету Міністрів України від 27.11.2019 № 957 внесено зміни до бюджету Фонду на цей рік. Зокрема, видатки Фонду за напрямом матеріального забезпечення та соціальних послуг збільшено на 1,37 млрд гривень, загалом вони складають 14,344 млрд грн проти 12,974 млрд грн у початковій редакції. Корегування розміру доходів Фонду пов’язано, зокрема, із перевиконанням плану по сплаті ЄСВ страхувальниками.

 

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

_____________________________________________________________________________________________________________________

 

 

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ

 

вул. Боричів Тік, 28, м. Київ, 04070, тел. +38 (044) 206-14-39, press@fssu.gov.ua

 

12.11.2019

 

Неякісні медогляди стали причиною зростання рівня профзахворювань

З випадками неякісного проведення медичних оглядів, за результатами яких вчасно не виявлено підозру на профзахворювання, пов’язано зростання рівня професійної захворюваності серед робітників українських підприємств. Так, відповідно до даних Фонду соціального страхування України, за 9 місяців 2019 року у порівнянні з 9 місяцями 2018 року кількість професійних захворювань збільшилась на 26,5%, або на 348 захворювань (з 1314 до 1662).

Попереднє та періодичне проходження медичних оглядів є обов’язковим для всіх працівників, зайнятих на важких, зі шкідливими або небезпечними умовами праці роботах, де є потреба у професійному доборі, а також для усіх осіб віком до 21 року незалежно від умов праці. Метою проведення медоглядів є визначення стану здоров’я працівника, зокрема, можливості виконання ним певних трудових обов’язків, своєчасне виявлення гострих чи хронічних професійних захворювань, встановлення у разі необхідності медичних протипоказань щодо здійснення окремих видів робіт тощо.

Організація проходження медоглядів здійснюється роботодавцем за його рахунок. Крім того, за результатами медичних оглядів роботодавець зобов’язаний у повному обсязі провести відповідні оздоровчі  заходи, визначені в заключному акті, а також усунути причини,  що призводять до професійних захворювань (отруєнь).

Неякісне проведення оглядів, ухилення від них працівника або незабезпечення проходження медогляду роботодавцем можуть стати причиною розвитку чи загострення професійного захворювання.

Зазначимо, при проведенні перевірок страховими експертами з охорони праці Фонду особлива увага приділяється організації роботодавцем та своєчасності проходження передбачених законодавством медоглядів найманими працівниками, виконанню оздоровчих заходів відповідно до заключного акта за результатами медоглядів.

Також, з метою попередження виникнення професійних захворювань, робочими органами виконавчої дирекції Фонду постійно здійснюється аналіз результатів проходження медоглядів працівниками.

Нагадаємо, упродовж квітня–липня фахівці Фонду направили 106 листів до лікувальних закладів та департаментів охорони здоров’я за наслідками виявлення фактів неякісних медоглядів.

 

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

______________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Заява голови правління, координатора сторони застрахованих осіб у правлінні Фонду Володимира Саєнка

07.11.2019

З А Я В А

про призупинення участі профспілкової сторони у засіданнях правління Фонду соціального страхування України

 

У зв’язку з неконструктивними діями Міністерства соціальної політики України, Комітету Верховної ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів і схваленням ними проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо стабілізації функціонування системи обов’язкового державного соціального страхування» (реєстр. № 2275), який руйнує принципи соціального діалогу та усуває представників застрахованих осіб і роботодавців від участі в управлінні Фондом соціального страхування України, а також ігноруванням пропозиції Спільного представницького органу профспілок щодо відкликання вищевказаного законопроекту та підготовки необхідних змін до відповідних нормативно-правових актів за результатами обговорення проблем Фонду, профспілкова сторона призупиняє свою участь у засіданнях правління Фонду до відновлення паритетності представництва та врегулювання ситуації, що склалася.

 

Координатор

сторони застрахованих осіб у правлінні

Фонду соціального страхування України                                                                         Володимир  Саєнко

 

Фонд прийняв на фінансування допомоги по вагітності та пологах на 3,8 млрд гривень

19.11.2019

За оперативними даними 10 місяців 2019 року Фонд соціального страхування України прийняв на фінансування заяви-розрахунки для виплати допомог по вагітності та пологах для 128,45 тис. жінок на загальну суму 3,8 млрд гривень. Середня тривалість відпусти по вагітності та пологах, за кожен день якої Фонд компенсує втрачений заробіток, складає 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів).

«Незалежно від тривалості страхового стажу кожна працююча жінка має право на 100% компенсації втраченого заробітку за весь період перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами. Середньоденний розмір цієї допомоги у січні–жовтні склав 246,22 грн, це на 23,2% більше, ніж за той же період минулого року», – зазначив директор виконавчої дирекції Фонду Євген Баженков.

Водночас, для жінок, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку мають стаж менше 6 місяців, розмір допомоги розраховується, виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати.

Механізм отримання допомоги по вагітності та пологах за рахунок коштів Фонду соціального страхування України

1. Для отримання допомоги по вагітності та пологах за рахунок коштів Фонду отриманий листок непрацездатності необхідно передати роботодавцю не пізніше 12 календарних місяців з дня закінчення відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами. У разі роботи за сумісництвом надається копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

2. Комісія (уповноважений) із соціального страхування, що створюється на кожному підприємстві, в установі чи організації будь-якої форми власності, приймає рішення про призначення допомоги по вагітності та пологах.

3. Протокол засідання комісії із соціального страхування або рішення уповноваженого передаються бухгалтеру підприємства разом із листком непрацездатності, на підставі чого здійснюється розрахунок суми допомоги по вагітності та пологах, що фінансується Фондом.

4. На підставі здійснених розрахунків роботодавцем заповнюється заява-розрахунок за встановленою формою і передається до робочого органу Фонду за місцем обліку страхувальника.

5. Матеріальне забезпечення перераховується Фондом на окремий поточний рахунок роботодавця, відкритий у банку для зарахування страхових коштів, і виплачується роботодавцем працівнику.

 

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ

 

вул. Боричів Тік, 28, м. Київ, 04070, тел. +38 (044) 206-14-39, press@fssu.gov.ua

 

22.11.2019

На роботі травмувались на 7,9% менше працівників, захворіли через виробничі фактори – на 26,5% більше

На селекторній нараді у виконавчій дирекції Фонду соціального страхування України проаналізували статистику та динаміку кількості професійних захворювань і нещасних випадків на виробництві за 9 місяців 2019 року, а також обговорили механізми підвищення ефективності профілактичних заходів і якості розслідувань. Захід пройшов під головуванням начальника управління профілактики страхових випадків виконавчої дирекції Фонду Сергія Таровика, участь взяли начальники управлінь виконавчої дирекції Фонду в областях і місті Києві та керівники профільних відділів.

За даними трьох кварталів цього року Фондом зареєстровано 3 270 потерпілих від нещасних випадків на виробництві. З них 286 – травмовані смертельно. Порівняно з тим же періодом 2018 року кількість потерпілих зменшилась на 7,9% (з 3 549 до 3 270). Водночас, кількість смертельно травмованих осіб збільшилась на 10% (з 260 до 286).

Кількість професійних захворювань за цей період у порівнянні з 9 місяцями 2018 року збільшилась на 26,5%, або на 348 діагностованих захворювань (з 1 314 до 1662).

«Проблема зростання професійної захворюваності є для нас однією з найбільш значущих. Адже вона говорить про те, що на виробництвах відсутня позитивна динаміка по зниженню впливу шкідливих факторів, про недостатню безпеку праці робітників. Хочу звернути увагу роботодавців і відповідальних за охорону праці на підприємствах, що розслідування профзахворювань експертами Фонду проводяться дуже ретельно. Якщо для підприємства було визначено процедури з упередження настання профзахворювань і нівелювання шкідливих факторів, які не були виконані, за це передбачена відповідальність», – зазначив Сергій Таровик.

Найбільша кількість професійних захворювань упродовж 9 місяців зареєстрована у: Дніпропетровській області (38,6 %), Львівській області (17,9 %) та Донецькій області (16,4 %). Кількість потерпілих осіб, які отримали профзахворювання у цих областях, складає 72,9 % від загальної кількості по Україні.

Основними обставинами, внаслідок яких виникли професійні захворювання, є: недосконалість механізмів та робочого інструменту – 21,9%, недосконалість технологічного процесу – 20,1% та невикористання засобів індивідуального захисту – 10,1% від загальної кількості.

У структурі професійних захворювань перше місце належить хворобам органів дихання – 45,4 % від загальної кількості діагнозів по Україні (1 314 випадків). На другому місці – захворювання опорно-рухового апарату (радикулопатії, остеохондрози, артрити, артрози) – 25,1% (728 випадків). Хвороби слуху складають 14,9%  (430 випадків), вібраційна хвороба – 7,3% (211 випадків).

Найбільше професійних захворювань сталося в галузі добувної промисловості і розробленні кар’єрів – 83, 5% від загальної кількості професійних захворювань по Україні.

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

Автор: Admin

МІСЬКИЙ ГОЛОВА

Ананко Сергій Васильович

Реєстрація на сайті

АНОНС ТИЖНЯ

19.03.2024 о 14.30 - засідання  постійної комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства

21.03.2024 о 9.00 - засідання  постійної комісії міської ради з питань освіти, молоді та спорту, культури, охорони здоров'я, соціального захисту, засобів масової інформації

21.03.2024 о 10.00 - засідання  постійної комісії міської ради з питань земельних відносин та містобудування, екології та раціонального природокористування

21.03.2024 о 10.00 - засідання  постійної комісії міської ради з питань місцевого бюджету, фінансів, податкової політики, розвитку підприємництва, захисту прав споживачів, комунальної власності

21.03.2024 о 15.45 - засідання  постійної комісії міської ради з питань місцевого самоврядування, депутатської діяльності, законності, запобігання корупції, надзвичайних ситуацій

27.03.2024 о 10.00 - чергова сесія

Муніципальний розвиток

УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ

ЦЕНТР НАДАННЯ АДМІНІСТРАТИВНИХ ПОСЛУГ

Міська«Гаряча лінія» з питань COVID-19: вакцинація під час пандемії

Графік роботи: понеділок-п'ятниця 8:00 до 13:00 

субота-неділя 9:00 до 16.00

Телефон: +38 063 668 22 13 

Блок радіо тясмін

Слухати онлайн

ПЛАТФОРМА ВЕТЕРАНА ЧЕРКАСЬКИЙ ВИМІР

Безплатна правнича допомога